Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Minä - Lätkätoimittaja osa 4

Aiemmin ilmestyneet osat tästä kokonaisuudesta.
Osa 1, Osa 2, Osa 3

Edellisessä osassa pääsimme kauden 2012-2013 kynnykselle asti ja tässä kirjoituksessa käyn lävitse juuri päättyneen kauden, joka oli henkisesti todella raskas varmasti meille jokaiselle Ilveksen kannattajalle.

Kausi lähti liikkelle Lempäälän kylmässä ja pimeässä jäähallissa, jonne suuntasimme videokuvaaja Sami Raiskion kanssa toukokuun 29 päivä vuonna 2012. Hallissa oli kova työ saada valo riittämään ja jo sähkön saamisessa riitti haastetta. Tottumattomuus haastattelijan rooliin näkyy monin paikoin ja muistan hyvin kuinka vaikeaa hallissa oli nähdä oman muistilapun tekstit.

Kontrasti hallin ulkopuolelle oli melkoinen, sillä ulkona oli aurinkoista ja Ville Koistinen polki kuntopyörää shortseissa, kun kuuntelin taustalla veljeni Mika Suonsyrjän haastatellessa silloin testissä olleita Brett Parnhamia ja Dale Mitchelliä, jotka lopulta jäivät ilman sopimusta.

Kesä kului jälleen nopeasti ja kun Ilveksen offseason jäi hankintojen osalta todella hiljaiseksi (Miro Hovinen ja Lassi Kokkala) olin jo kovasti odotellut, että pääsisin haastattelemaan jonkun uuden pelaajan, kun Seppo Hiitelä soitti että jääleirillä mukana ollut Aivaras Bendzius on tehnyt Ilveksen kanssa 1+2 mallisen sopimuksen.

Bendzius ei puhu edes auttavasti englantia, joten pyysin aiemmin haastatelleeni Daniel Bogdziulin tulkiksi.
Haastattelun anti jäi lopulta kielimuurin vuoksi kovin laihaksi.
Aivaras Bendziuksen haastattelu@Ilves.com

Ilves vieraili perinteisessä kaudenavausturnauksessa, Pitsiturnauksessa Raumalla ja tapasin sen jälkeen Seppo Hiitelän ja Vesa Viitakosken Ilveksen harjoitusten yhteydessä. Seppo vastaili joukkueen rakentumista koskeviin kysymyksiin ja Vesku kertoi pitsiturnauksen annista.
Seppo Hiitelän&Vesa Viitakosken haastattelut@Ilves.com

Perinteinen epäonnistuminen olikin sitten vuorossa seuraavan haastattelun yhteydessä. Sain Samin kiinni kesken kovan kiireen ja ajoimme hurjaa kyytiä jäähallille, jossa haastattelimme Tommi Välimaan ja lähdimme tyytyväisenä pois. Kunnes.... Sami soitti muutamaa tuntia myöhemmin, että olin unohtanut laittaa mikrofonin nauhoittamaan ja koko haastattelu oli pilalla. Samin stereomikrofoni toimii kaksivaiheisesti eli ensimmäisellä rec-painalluksella se alkaa näyttämään äänentasoa ja vasta toisella lähtee nauhoittamaan.

Sen verran minussa löytyy miestä, että kannan vastuun omista virheistäni ja näin soitin hieman nolona Vällylle ja kysyin onnistuisiko haastattelun uusiminen seuravana päivänä. Vaikeuksien jälkeen saatiin aikaan oheinen haastattelu, jossa Välly näkee jo ennalta Matias Soinnun hyvän vireen.
Syyskuun alussa olin puhelinyhteydessä A-nuorten joukkueenjohtajana toimineen Markku "Buffalo" Valmialan kanssa ja muutaman sopivan sattuman kautta se johti siihen, että Ilveksen A-nuorten jokaisesta ottelusta kirjoitettiin raportit, joihin sain myöhemmin upeaa apua Marko Herckmanilta. Kauden mittaan kävin katsomassa toistakymmentä A-nuorten ottelua paikanpäällä ja kaikkia seurasin internetin avustuksella ja monet raporteista tein sen pohjalta mitä kuulin haastatellelleiltani pelaajilta ja kauden mittaan todella tutuksi tulleelta kolmikolta Sami Karppinen,Jarkko Glad ja Janne Lakanen.

A-nuorten kauden alla haastattelin nuoren rämäpään Mikke Levon ja puheliaan Porilaisen Sami Karppisen.
Levon tapasin Tullintorilla. Levo kertoi usein käyvänsä kuumana peleissä ja kauden avauksessa pieni mylly olikin heti valmiina. Karppisen tapasin A-nuorten valmennuksen kopissa, josta muodostui eräänlainen pelinalus paikka kauden mittaan.
Mikke Levon haastattelu@Ilves.com
Sami Karppisen haastattelu@Ilves.com

Tässä syyskuun 2012 Ilves-Bulletinissa haastattelin jälleen Ville Kolppasen otsikolla
"Ville Kolppanen valmiina vastuuseen". Vaikka haastatteluhetkellä kausi ei ollut edes alkanut minulla oli vahva usko siihen, että Kolppanen tulee lyömään läpi tällä kaudella ja niin Kolppanen todella teki.

Liiga oltiin saatu jo hyvään vauhtiin, kun jo jonkin aikaa kaavailemani tilaisuus osui kohdalleen. Markus Korhonen soitti sopivan jääajan osuessa kohdalle ja pääsin toistamaan 17 kuukautta edellisen kerran jälkeen rangaistuslaukauskilpailua liigavahtia vastaan.

Tällä kerralla aikaa suunnitteluun oli enemmän ja haastoinkin mailavirtuoosi Michael Keräsen viiden rangaistuslaukauksen kilpailuun, jossa maalille luisteli Ville Kolppanen. Itse videolla kutsun Kolppasta kertaalleen Wiikmaniksi, sillä alustavissa puheissa Markus Korhonen sanoi Wiikmanin tulevan maalille.


Itse kilpailussa sain aikaiseksi kaksi hyvää laukausta riman alle ja voitin Michael Keräsen puhtaasti 2-0.
Videolta jokainen voi katsoa itse miltä hidas ja kankea näyttää.

Syyskuun lopulla toteutin yhden pikkupojan unelman. Yhdeksänvuotiaan Arttu Mäkisen kummisetä otti minuun yhteyttä ja kysyi mahdollisuutta saada Artulle jonkun pelaajan nimikirjoituksen. Kysyin Artun suosikkipelaajaa ja kun kuulin valinnan osuneen Masi Marjamäkeen soitin Masille, joka oli heti valmis tapaamaan Artun.

Masi tarkistaa toimittajan muistiinpanot.
Tapasimme Hervannassa kauppakeskus Duossa, jossa Masi antoi ikionnelliselle pikkumiehelle täysin yllätyksenä tuomansa mailan. Uskoisin, että siitä haastattelutilanteesta poistui vain iloisia ihmisiä.
Arttu tapasi idolinsa@Ilves.com

Lokakuun alussa haastattelin nopealla aikataululla ensin kuukauden A-junioriksi valitun Valtteri Järviluoman, jonka tapasin Ilveksen ottelun erätauolla tyhjentyneessä katsomossa. Vain kahta päivää myöhemmin sain kiinni koko harjoitusottelukauden itseään kuntouttaneen Jesse Niinimäen, joka oli palaamassa pelikentälle.

Valtteri Järviluoman haastattelu@Ilves.com
Jesse Niinimäen haastattelu@Ilves.com

Lokakuun 2012 Ilves Bulletiniin haastattelin Jyrki Jokipakan, joka oli kauden alussa pelannut hyvää peliä ykkösparissa yhdessä Ville Koistisen kanssa. Haastattelu tehtiin uudessa vakiopaikassani eli Hakametsän tyhjässä katsomossa Ilveksen harjoitusten jälkeen.

Lokakuun lopulla sai alkunsa paljon kiitosta kerännyt videosarjamme "Yksi Ilves-Monta tehtävää", kun yhdessä Sami Raiskion kanssa matkasimme joukkueen kanssa samaa matkaa Lahteen, jossa seurasimme joukkueen valmistautumista otteluun. Käytännössä koko päivän niellyt reissu oli samalla kertaa raskas ja antoisa.

Ennen ottelua seurasimme joukkueen valmistautumista antaen joukkueelle täyden työrauhan. Matkaan lähtiessä jututin hyväntuulisen linja-autonkuljettajan Markku "Buffalo" Valmialan ja Lahden hallilla todellisen työnsankarin Janne "JP" Janssonin. Kummankin lempinimen historian selvitin, mutta kumpikin jää arkistojen syvyyksiin.

Ennen ottelun starttia bongasin Ilveksen uuden try-out vahvistuksen Danny Driesin, jonka myös haastattelimme Isku-Areenan katsomossa. Itse peliä meidän piti seurata lehdistökatsomosta, mutta Lahden päässä toimittajien ystävillä on ilmeisesti etuoikeus lehdistökatsomoon. Koko akkreditointi oli mennyt ohitse kuittausviestistä huolimatta ja lopulta seurasimme pelin Ilveksen fanikatsomosta, jossa haastattelin vielä Marko Herckmanin. Lopulta Pelicans lähetti virallisen anteeksipyynnön, joten se asia on unohdettu.

Videon lopulla seisomme Hakametsän pihassa kellon lähestyessä puoltayötä odottamassa kaatosateessa joukkueen bussin saapumista. Siihen hetkeen tiivistyy koko kauden kuva.

Vielä kuun lopulla haastattelin Ilveksen maalivahtivalmentaja Markus Korhosen puhelimitse, kun olin saanut tiedon että Anders Lindbäck oli liittynyt joukkueeseen ensimmäisenä lock-out pelaajana.
Puhelias Korhonen on loistava haastateltava ja hänen luonnehdintansa Lindbäckistä osuivat aika lailla nappiin.
Markus Korhosen haastattelu@Ilves.com

Marraskuu on viiksien juhlaa. Koko kuukauden kestänyt kasvatus huipentui yhteiskuvaan.

Marraskuussa sattui ja tapahtui. Todellinen pommi tipahti kun 7.11.2012 sain puhelun, jossa minut ja Sami pyydettiin hallille tekemään videohaastattelua uudesta lock-out vahvistuksesta. Ilveksen kuuluttajana toimiva Kaitsu Heinonen oli hakenut uuden vahvistuksen lentokentältä ja olimme ensimmäisinä ihmisinä Tampereella vastassa kun tuore Stanley Cup-voittaja Max Talbot käveli Hakametsän alakäytävälle.
Max kävi nopeasti kättelemässä valmennuksen ja sitten oli meidän vuoromme. Ikinä en ole jännittänyt haastattelussa niin paljon kuin silloin, vaikka Max oli erittäin helppo ja hymyileväinen haastateltava. Talbotin saapuminen Tampereelle oli pysynyt hyvin salassa ja Samin loistavalla työllä saimme Ilves.comiin kaksi tuntia miehen saapumisesta tuoreen videon.

Ilves-Sanomat Marraskuu 2012


Marraskuun Ilves-Sanomiin kirjoitin kaksi juttua. Toisessa haastattelin Allan Measureksen ja toisessa teatterimiehet Jussi Selon ja Sami Hintasen.

Allan Measureksen haastattelu on eräänlainen ikuisuusprojekti, jota varten olin käyttänyt kaikki luovuuden mittarit ja lähettänyt kymmeniä sähköpostiviestejä ympäri maailman. Lopulta amerikkalaiselta deittisivustolta löytyi nainen, joka keroi tämän isän pelanneen Raumalla ja Tampereella jääkiekkoa. Moninaisten vaiheiden jälkeen sain "Allun" itsensä ääneen ja tunnerikas tarina näki päivävalon. Allanin haastattelu on itselleni ehkä rakkain kaikista tekemistäni haastatteluista, sillä sen aikaansaaminen vaati niin hikeä,verta kuin kyyneleitäkin.

Toisessa haastattelussani istuimme Hakametsän lehtereillä ja niin musiikki- kuin teatterupuolellakin kunnostautuneet Selo ja Hintsanen juttelivat rennossa ilmapiirissä pidemmät pätkät. Hintsasen kanssa keskustelu kävi pitkälti jääkiekosta ja Selon kanssa puhuin enemmän jalkapallosta.

Marraskuun puolivälin jälkeen julkaistiin myös toinen osa sarjasta "Yksi Ilves-Monta Tehtävää". Nopealla tahdilla tehty kierros oli toinen, jonka olen tehnyt pukukopissa. Ensimmäinen tehtiin ilman kameraa huoltajien johdolla vain minuutteja ennen nauhoitusta. Muutama erikoinen sanojen sekoaminen peittyy hyvin huumorilla ja palautteesta päätellen juttu kannatti tehdä.

Marraskuun 15 päivä haastattelin Ilveksen A-nuorissa huikeaa nousua kauden mittaan tehneen Aleksi "Pumba" Mäkelän, josta kehkeytyi Ilves.comin toimituksen suosikki kauden mittaan. Erittäin sanavalmis nuorukainen istui kanssani Tullintorilla lähes tunnin ja sen pohjalta syntyi alla oleva haastattelu.
Aleksi Mäkelän haastattelu@Ilves.com

Marraskuun 20 päivä haastattelin todellista maailmantähteä, kun Ilveksen harjoitusten jälkeen kipusin yhdessä Anders Lindbäckin kanssa D1 katsomoon. Mukava jutustelu rennon ja hyväntuulisen maalivahdin kanssa sujui niin hyvin, että vedin todellisen yllätyskortin ja kysyin haastattelun lopulla muutaman kysymyksen Ruotsin kielellä. Lindbäck oli tästä hyvin otettu. Pienenä yksityiskohtana minulle jäi mieleen se, kun pyysin tulostamiini pelitilannekuviin nimikirjoitukset, että ensimmäiseen tuli vanhasta tottumuksesta NHL-pelinumero #39 ja toiseen Ilveksessä käytetty #35.

Anders Lindbäckin haastattelu@Ilves.com

Marraskuun lopulla kävin tuuraamassa Jari Runsasta ja tein ennakkohaastattelut, joissa haastattelin Ilvekseen siitynyttä Janne Laakkosta ja KalPan ex-Ilvestä Tommi Miettistä.
Laakkonen esitti kauden hauskimman kysymyksen kysyessään etteikö ennakkovideota voisi kuvata vasta pelin jälkeen. Muuten ennakkovideon teosta ei paljon sanottavaa jäänyt. No sanotaan kuitenkin sen verran, että Jari Runsas ja sami Raiskio tekivät niiden kanssa erinomaista työtä koko raskaan kauden ajan.


"Yksi Ilves-Monta Tehtävää" sarja sai jatkoa, kun joukukuun toinen päivä julkaistiin marraskuussa kuvattu kiirastuli, joka myös punttisalina tunnetaan. Videolla juoksen A-nuorten mukana Ilveksen omalle salille ja muu Ilves.comin videoryhmä (Sami Raiskio,Jarmo Syvänen ja Mikko Helin) seuraa harjoitusta.

On sitten omaa kehua tai ei, niin pystyn suosittelemaan videota kaikille Kummeli-huumorin ystäville. Minun ja Mikko Helinin jutut osuivat yksiin kuin vahingossa ja kun olin niin kovilla saliharjoitteluun tottumattomana en itsekään muistanut jännittää. Yksittäisenä herkkupalana mieleeni jäi kohta, jossa A-nuorten kapteeni Eero Savilahti vääntää minua jalkaterästä. Kannattaa katsoa reaktiot.
Hymyilevä toimittaja. Kuva : Jarmo Syvänen.

Vuoden vaihtuessa haastattelin loistavaan vireeseen A-nuorissa päässeen Jesper Kokkosen.
Kokkosesta jäi myös positiivinen kuva, vaikka hänelle on tietynlaisen ongelmapelaajan leimaa tarjottukin.
Jesper Kokkosen haastattelu@Ilves.com

Kuun lopulla sain puhelun Sami Karppiselta. Pitkään odotettu hetki oli käsillä ja pääsin Ilveksen A-nuorten joukkueharjoituksiin mukaan. Hallille lähtiessä odotin optimistisesti, että pystyisin jotenkin pyristelemään vauhdissa mukana.
Seisoskelin farkuissani alakäytävällä mukanani olleiden Sami Raiskion,Jarmo Syväsen,Marko Herckmanin ja Mikko Helinin kanssa, kun yht´äkkiä joku A-nuorten pelaajista karjaisi rappusista "Suonsyrjä ylös-Vauhtia!".

Niin siinä sitten kävi, että pelkkä jääharjoitus ei riittänyt vaan pääsin mukaan myös lihaskuntopiiriin. Videolal näkyy hienosti kuinka lähes kaksimetrinen Elias Suoknuuti lähtee takavyöheitostani vahingossa kovalle betonille. Lentävän 20-metrin maailmanennätys nähtiin samalla kun Sami Karppinen ampaisi toiseen suuntaan pyyhkien vettä silmistään. Valitettavasti tämä ei tallentunut videolle.

Karppinen laittoi minulle avustajaksi Aleksi Mäkelän, jonka kanssa puin varusteet ja jota seurasin jäällä kuin hai laivaa. Totuus tuli eteen hyvin nopeasti, sillä A-nuoret suorastaan lentävät jäällä ja toimittaja sai nuhan pelkästä ohiluistelevien ilmavirrasta.

Mutta kun kiertoharjoitteet alkoivat pääsin vähän mukaan, tosin sekottaen muiden harjoitukset. Kun alettiin kamppailupelaamisharjoitukset, jossa pelitilana oli vain siniviivalta maalille rajoittunut alue ei luistelu ollut enään niin ratkasievassa osassa. Pelasin yhdessä Mäkelän ja Joel helteen kanssa ylimääräisenä pelaajana harjoitteessa ja käytin sitä surutta hyväksi. Onnistuin ajamaan Niklas Kummun kaksi kertaa puun takaa ennen kuin sain maksaa omaa lääkettäni.

Harjoitusten lopulla olin niin poikki, että en meinannut päästä kaukalon laidan ylitse. Muutama herkkupala oli kuitenkin jäljellä. Ensin sovimme, että kuljetan kiekon kulmaukseen, johon Niklas Kumpu liukuu ja taklaa minut laitaan. Vaikka tiesin taklauksen olevan tulossa jäin kuin märkä rätti jäänpintaan.

Lopuksi Sami Karppinen luistelutti hiukan viivojenväliä ja laittoi laukomaan kerta toisensa jälkeen poikittaissyötöstä. Ei tarvittu edes teatterikoulutusta, kun jäin lopulta keskipisteeseen kaikkeni antaneena.

Toimittajan lätty ei aina löytänyt kohdettansa. Kuva : Jarmo Syvänen.


Ilves-Sanomien Helmikuun 2013 numeroon haastattelin todellisen jalkapallolegendan Ari "Zico" Hjelmin.
Itsellenikin pienoisena yllätyksenä tuli Zicon vahva kiekkotausta. Haastattelin hänet Amurin puutalokorttelin kahvilassa, jonne mennessä aikatauluksi annettiin 22 minuuttia.

Lopulta pääsimme niin kovaan vauhtiin, että Zico huikkaili tutulle asiakkaalleen että vielä hetki kestää, kun on päästy hyvään vauhtiin. Erittäin antoisa keskustelu piinkovan ammattilaisen kanssa oli suuri hetki, sillä Zico on jalkapallon puolella itselleni ollut aina ikoni.

Raastava kausi päättyi lopulta liigakarsintaotteluihin, joissa vastaan asettui Mikkelin Jukurit.
Ennen karsintasarjaa sain intuition, että Ville Kolppanen nousee näissä peleissä esiin ja hieman yllättäenkin valitsin hänet videohaastatteluun, sillä Jaroslav Hübl oli pelannut runkosarjan lopulla enemmän ja esiintynyt hyvin.

Haastattelu sujui hienosti Sami Raiskion uusien kohdevalojen helliessä Hakametsän hallin käytävällä istunutta kaksikkoa.

Toisen karsintapelin jälkeen jututin tuoreeltaan maalivahtivalmentaja Markus Korhosta.
Markus Korhosen haastattelu@Ilves.com


Ennen kolmatta karsintaottelua haastattelin Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkolan ja tässä videossa Sami Raiskiolla oli apunaan ensimmäistä kertaa Aarno Vuorinen. Kuten syytä onkin on kauden viimeinen videohaastattelu myös kaiken rennoin ja luontevin.

Ehkä rentous löytyi sitä kautta, että oma aikansa meni haastattelun unohtaneen päävalmentajan löytymiseen.

Kolmannen karsintaottelun yhteydessä haastattelin vielä A-nuorten kauden parhaaksi pelaajaksi valitun Eero Savilahden, jota juoksin tapaamaan tyhjentyneeseen A-nuorten pukukoppiin kolmannen karsintaottelun ensimmäisellä erätauolla.
Ainakaan toistaiseksi ei Savilahden nimeä löydy minkään joukkueen pelaajalistalta, joten toivon hänen saavan mahdollisuutensa Ilves-paidassa.
Eero Savilahden haastattelu@Ilves.com

Kiitos kaikille lukijoille, jotka ovat jaksaneet kahlata kaikki osat lävitse. Toivon näiden avanneen meidän Ilves.comilaisten arkea. Erityiskiitos menee Ilves.comin porukalle (Tarkki,Matti,Mikko R,Mikko H,Ilkka,Toni,Juha,Kirsi,Marko,Jura,Sami,Timo ja Jarmo), Ilveksen A-nuorten pelaajille,valmennukselle ja taustahenkilöille sekä tietenkin Ilveksen liigajoukkueen pelaajille,valmentajille ja taustahenkilöille.

Uusi kausi käynnistyy yllättävänkin pian, ainakin näin toimitustyön puolesta.

Kiittäen.
Vesa Suonsyrjä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti