Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 6. huhtikuuta 2013

Minä - Lätkätoimittaja Osa 1



Kuva : Sami Raiskio
Olin jo vuosia ollut Ilveksen SM-liigajoukkueen kannattaja ja vieläpä aktiivinen sellainen. Toimin esimerkiksi ilves.comin keskustelupalstan moderaattorina välin 6.12.2008-toukokuu 2012, jolloin keskustelupalsta ajettiin alas.

Sen lisäksi olin tehnyt muutaman haastattelun avustajana ilves.comille :
Petr Kuchynan haastattelu @Ilves.com 7.4.2003
Matti Kaipaisen haastattelu@Ilves.com 15.10.2003

Nämä haastattelut tein molemmat sähköpostin välityksellä tapaamatta tai soittamatta kyseisille pelaajille.

Vielä seuraavalla kaudella sain inspiraation kokeilla kirjoittajanlahjojani ja tein äärettömän kovan taustatyön ja pengoin auki koko Jari Suorsan uran. "Jarru" oli ollut omia suosikkejani Ilveksessä ja jutun otsikon "Kulttipelaaja Jari Suorsa" (17.12.2004) lainasin suoraan kaverini sanoista kun muistelimme Jarrua.
Haastattelin sähköpostin ja jatkoaika.comin yksityisviestien välityksellä lukuisia ihmisiä ja laitoin juttuun paljon panostusta. Sain paljon hyvää palutetta, mutta silti kirjoittaminen jäi. Kunnnes tuli ratkaiseva sattuma, joka teki minusta lätkätoimittajan.

Hannu Meskasen ehdotus sai minut aloittamaan jääkiekkotoimittajana
Kuva : Ilves.com
13.10.2010 eli kahta kuukautta vaille kuusi vuotta Jari Suorsasta kertovan kolumnin jälkeen kohtalo päättyi peliin. Olin järjestänyt ilves.comin keskustelupalstalaisille mahdollisuuden lähettää kysymyksiään Ilveksen toimijoille (Hannu Meskanen,Juha Juujärvi,Seppo Hiitelä ja Juha Pajuoja).

Joku toimituksen kirjoittajista tuli kuitenkin kipeäksi ja suostuin pitkin hampain paikkaamaan. Siellä minä sitten istuin Ilveksen toimistolla hivenen hermostuneena ja pöydän toisella puolella istui Ilveksen operatiivista johtoa. Hiukan siinä saattoi ääni alkuun väristä, mutta oma intohimoinen suhtautuminen seuraan ja tähän lajiin vei äkkiä keskusteluissa mukanaan.

Palasin kotiini veljeltäni lainattu

haastattelunauhuri (kuvassa) mukanani ja aloin purkamaan vastauksia tekstimuotoon.

Osaan kysymyksistä ei ollut löytynyt vastausta ja siksi otin muistaakseni puhelimella yhteyden Juha Juujärveen ja sain häneltä vastauksia.

Lähetin sitten laatimani jutun sähköpostilla Hannu Meskaselle ja soitin myöhemmin perään.
Hannu kysyi minulta suoraan, että eikö noin kiinnostuneen ihmisen kannattaisi kysyä, että saisi
kirjoittaa enemmänkin kun tekstintuottamiseni hänelle selvästi kelpasi. Siitä sitten alkoi urani Ilves.comin toimittajana ja se tie tuntuu jatkuvan yhä monipuolisempana, mutta siitä myöhemmin tässä kirjoituksessa.

Ilves-perhe uteliaana-johto vastaili.

Nyt kun luen läpi näitä tekstejä on niissä hyvinkin tarkasti pidättäydytty
siinä, että niin kysymysten kuin vastausten sanamuodot ovat mahdollisimman autenttisia.

Kovin pitkäksi ajaksi en jäänyt asiaa hautomaan, vaan otin yhteyttä Ilveksen mediavastaavaan Tarkki Hurskaiseen ja kysyin saisinko "laajentaa" toimintaani moderaattorista myös toimittajaksi ja kun sain vihreää valoa sovin nopealla tahdilla ensimmäisen pelaajahaastattelun.

Jännitin aivan luokattoman paljon seistessäni Tullintorin eteisaulassa, johon olin sopinut tapaamisen Matias Myttysen kanssa. En siihen aikaan tunnistanut pelaajista ulkonäöstä kuin muutaman pelaajan ja niihin ei kuulunut nuori Ilves-kasvatti, jonka kuvan olin googlettanut juuri ennen lähtö kohti haastattelua.

Heti ensimmäinen haastateltava oli haastattelijan unelma eli sanavalmis ja reipas pelaaja, jonka kanssa aika kului kuin siivillä ja heti ensimmäisellä kerralla sorruin perisyntiini ja haastattelun päätyttyä puhuin kaikesta mahdollisesta vielä puolen tunnin ajan. Tästä on ajanmittaan muodostunut itselleni jo tapa ja toisinaan jopa odotann, että pääsen sulkemaan nauhurin ja siirtymään epävirallisen osuuden pariin.

Myttysen haastattelun ingressi on ensimmäinen yritykseni maalailevampaan tekstinkäyttöön :
"Pitkänhuiskea numero 10 kaartaa laidasta kohti HPK-maalia, ja juuri kun yleisö odottaa laukausta, lähtee hienoakin hienompi pieni siirto tyhjälle takatolpalle, jonne on hiipinyt Joonas Rask…"
Matias Myttysen haastattelu@Ilves.com 

 Ja kun putki oltiin saatu auki seurasi melko nopeasti perään vielä kaksi haastattelua :
Marko Anttilan haastattelu@Ilves.com
Jaakko Pellisen haastattelu@Ilves.com

Vuoden 2010  joulu oltiin juuri vietetty kun sain tiedon, että Ilves oli järjestämässä tiedotustilaisuuden.
Ilveksen tiedotustilaisuus 27.12.2012 - Etualalla Juha Pajuoja
Kuva : Ilves.com






Paikkana oli Hakametsän jäähallin ruokaravintola, jonne menin yhdessä Ilves.comin toimittajien Mikko Helinin ja Riku Teiskonlahden kanssa. Paikalla tarjottiin ruoka kaikille paikalle saapuneille toimittajille, joita oli alueen valtalehdistä kohtuullisen runsaasti. Oli hauska seurata kun tajusimme nopeasti, että pelaajillekin oli yhtä suuri yllätys kuin meille toimittajille, että jatkosopimuksia oli tehty peräti kymmenen pelaajan kanssa.

Ilmeisesti hyvä ruoka ja hyvät uutiset saivat kirjoittajan vähäsanaiseksi, sillä lähinnä toteavassa sävyssä kirjoitettu raportti tiedotustilaisuuden annista on melko suppea.
Seppo Hiitelä paljasti myöhästyneen joululahjan@Ilves.com

Samassa yhteydessä ilmoitettiin, että jatkossakin kaikki merkittävät tiedotukset hoidetaan vastaavasti ruokailujen ja vapaan kyselymahdollisuuden kanssa, mutta näin huhtikuussa 2013 ei ole vastaavaa koettuna.

Vuoden 2010 lopulla tein vielä yhden haastattelun ja siinä jututin maalivahtivalmentaja Markus Korhosta, joka on erittäin hyvä haastateltava, jolta löytyy paljon sanottavaa hyvin jäsennellysti esitettynä.
Tämä näkyy myös siinä, että mittaa haastattelulla on jo huomattavasti enemmän kuin aiemmilla.
Markus Korhosen haastattelu@Ilves.com

Tammikuussa 2011 tein ensimmäisen haastatteluni juniori-ikäisen pelaajan kanssa ja samalla kertaa sain ensimmäistä kertaa haastateltavakseni hieman passiivisemman haastateltavan, joka ei ollut millään määreellä suulas. Sain silloin hyvän oppitunnin siitä, että mitään ei pidä jättää haastateltavan varaan vaan pitää itse löytää niin paljon kysyttävää, että saa juttuun tarvittavan määrän tekstiä.
Markus Västilän haastattelu@Ilves.com
Ville Kolppasen haastattelu@Ilves.com

Linkeistä jälkimmäinen vie lyhyeen haastattelupätkään, josta monesti haastattelemani Ville Kolppanen on kertonut sen olleen ensimmäinen hänestä tehty haastattelu. Saattaa jopa olla, että olen tehnyt kolme ensimmäistä haastattelua mitä Kolppasesta on tehty.

A-nuorten kanssa toimiminen alkoi yhteistyöstä Juha Juujärven kanssa ensimmäisessä haastattelussani. Juujärvi olikin itse hyvin aktiivinen ja hänen pyynnöstään teimme A-nuorten loppukautta koskeneen haastattelun. Myöhemmin A-nuorten pudotuspelien alkaessa teimme hyvinkin tarkkaan mietittyjä uutisia A.nuorten pudotuspeliotteluista, joissa korostimme tietynlaista etukäteen alistumista runkosarjan voittanutta HPK:a kohtaan ja lopulta Ilves sitten tiputtikin suuren ennakkosuosikin. Se oli sitä mediapeliä.
Juha Juujärven haastattelu@Ilves.com

Ensimmäistä kertaa laitoin oman persoonani ja toin omat kasvoni mukaan, kun sain puhuttua Markus Korhoselta luvan järjestää rangaistuslaukauskilpailun, johon saisimme maalille Sami Aittokallion.Olin kutsunut mukaan ystäväni Jari Aholan, joka tunnetaan Tampereen Työvän Teatterin valovoimaisena näyttelijänä.

Pitkälti tarina on selostettu tekstiosiossa, jonka kirjoitin joitakin viikkoja sen jälkeen kun tapahtuma oli ohitse.
Nimesin tekstin "Yhden unelman täyttymykseksi" ja sitä se myös oli. Hakametsän hallin jää on aivan erilainen luisteltava kuin mihin ulkojäillä on tottunut. Lisäksi oli aika mielenkiintoista katsoa kentän puolelta tuttuja katsomorakenteita ja tajuta kuinka myöse pelaajilla on hyvä näkymä katsojiin.

Sen reissun ensimmäisessä osiossa Sami Aittokallio ei ollut ohitettavissa, vaikka sainkin aikaan yhden kelvollisen yrityksen. Hauskana yksityiskohtana en tunnistanut oikeastaan ketään pelaajista, joiden kanssa olimme jäällä ja kun yhdelle pelaajalle huusinkin, että "Hei Sinä, tuut sitten mun joukkueeseen" sain kuulla legendaarisen lauseen "Etkö sää tunne mua".

Lopulta jälkimmäinen kilpailu venyi niin pitkälle, että olin laukoja numero 25 ja ainoa joka sai kiekon ohi Ville Kolppasen, joka oli juuri noussut liigajoukkueen harjoitusrinkiin mukaan. Siellä vaihdoin Villestä muutaman sanan pelaajien ja Markus Korhosen kanssa ja siitä hetkestä ole nollut varma, että Kolppasesta tulee vähintäänkin liigatason maalivahti, mikä hän kiistatta näin huhtikuussa 2013 on!


Yhden unelman täyttymys@Ilves.com

Ystäväni tekemä juliste, johon on koottu itseäni koskevat tekstinpätkät ja valokuvat
Tähän päättyy ensimmäinen osa. Seuraavassa tai seuraavissa osissa päästään sitten kohti nykyhetkeä.

1 kommentti: