Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Ilveksen omat Hansonin veljekset

 26.8 Ilves - Star Bulls Rosenheim

 
Tietääkseni ainoa kuva Jeff Odgersista Ilves-paidassa, kiitos Janne Sarna!


Jos minulta oltaisiin muutama viikko sitten kysytty, että mitä tapahtui 26.8.1990 en olisi osannut
arvata mitään jääkiekkoon liittyvää. En vaikka olin paikalla tuolloin katsomassa Tampere Cupin ottelua,
jossa Ilves kohtasi Star bulls Rosenheimin.

Syy paikalle lähtöön oli monelle varmasti sama kuin itselleni. Ilveksen huippuvahvistus Dale Derkatch,  
joka oli kolmella kaudellaan Ilveksessä tulittanut käsittämättömät 173 tehopistettä pelaamissaan 129 ottelussa. Derkatch hinnoitteli itsensä ulos Ilveksestä ja nyt oli mahdollisuus nähdä hänet vielä
kerran, sillä hän oli siirtynyt nimenomaan Rosenheimin joukkueeseen.
Dale Derkatch (vas.) ja Vesa Salo kuuluisassa kuvassa
Intoa hallille lähtöä kohtaan ei himmentänyt edes edellisen päivän raju 10-1 tappio Djurgårdenille,
jossa tuleva supertähti Mats Sundin latoi tehot 1+3 Jukka Tammen selän taakse. 

Se mistä tuo ottelu jäi mieleen ei liity kuitenkaan Dale Derkatchiin tai edes itse lopputulokseen. 

Tuon ottelun toisen erän viimeisillä sekunneilla alkoi tapahtumasarja, joka on puhuttanut lajiaktiiveja jo pitkään ja nyt avaan sen niin pitkälle kuin sitä näin 24 vuoden jälkeen on mahdollista selvittää.

Ilveksen Hansonin Veljekset


Rosenheimin tähtihyökkääjä Gordon Sherven, joka oli pelannut jopa olympiakisat 1988 huitaisi
pohkeille Ilveksen väkivahvaa hyökkääjää Timo Peltomaata, joka Valkeakosken kasvattina ei
ottanut taka-askeleita vaan heitti hanskansa ja alkoi laittamaan Shervenin naamaa uudelle jakaukselle.
97 NHL-ottelun Gord Sherven jäi Tinken kanssa kakkoseksi.



Rosenheimin pelaajat eivät kauan katselleet yksipuolista näytöstä vaan pareja alkoi syntyä kentällä ja ainakin Ilveksen isokokoinen puolustaja Pasi Huura oli kentällä tyytyen lähinnä pitämään Saksalaispelaajaa otteessaan.

Ja sitten alkoi tapahtua. Koko ottelun vaihtopenkiltä peliä seuranneet Minnesota North Starsin organisaatiosta Ilveksen mukaan tulleet nuoret Pohjois-Amerikkalaiset Jeff Odgers,Michael Colman ja John Sullivan *** hermostuivat ja hyppäsivät vaihtopenkiltä mukaan yllättäen valmentajana toimineen Matti Kaarion täysin "Sinne ne hyppäsivät mukaan paineihin, sellaisia Hansonin veljeksiähän ne olivat", muistelee Kaario.

Tappelusta muodostui täysin ylivoimainen Ilveksen kannalta, sillä Tinke oli jo selättänyt Shervenin kun "Ilveksen Hansonit" laittoivat tuulemaan. "Kai niitä vitutti kun olivat istuneet viltissä ja taisivat arvata jäävänsä ilman sopimusta", arvelee Timo Peltomaa syitä hermostumiselle.

Ilveksen tuolloinen sentteri ja nykyinen urheilutoimenjohtaja Juha Pajuoja muistaa tapauksen hyvin ja kertoo seuranneensa vaihtoaitiosta, kun "Pojat hyppäsi sinne sekaan ja katsoivat jo uutta uhria kun löivät ensimmäistä, ne oli tosi kovia poikia tappeluhommissa".

Jeff Odgers tappeli ainakin Länsi-Saksan maajoukkuepelaaja Markus Berwangeria vastaan.

Jeff Odgers pelasi peräti 821 NHL-ottelua ja arvostuksesta kertoo valinta joukkueen kapteeniksi San Jose Sharksissa.
Michael Colman loi uran tappelijana alasarjoissa. Hän kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1994.

Halli kuohui ja erätauolle siirtyminen viivästyi. Lopulta kuitenkin tilanne rauhoittui ja peli pääsi erätauon jälkeen jatkumaan ja Ilves voitti lukemin 4-2.

Osa legendaariset mittasuhteet saaneista tapahtumista oli kuitenkin edellen näkemättä.

Senssi - Diskojen mersu

 

Tampere Cup vuoden 1990 osalta oli päättynyt ja Ilves sijoittui viidenneksi voitettuaan Luulajan ja Rosenheimin ja hävisi Djurgårdenille. Pelaajisto oli vapaansa ansainnut ja pelissä "kunnostautuneet" Hansonin veljekset Odgers,Colman ja Sullivan olivat mukana, kun osa joukkueesta suuntasi "Diskojen mersuksi" itseään tituleeranneelle yökerho Senssille Tampereen Pirkankadulla.

Ilta oli kulunut kosteissa merkeissä ja lopulta kaikki kärjistyi hyvin pienestä. Luulajan pienikokoinen maalivahti Thomas Javeblad kävi kysymässä Michael Colmanilta kelloa ja samassa tärähti suora keskelle maalivahdin naamataulua. Kaupunkilegendojen mukaan samassa päättyi Javebladin ura, mutta siihen en onnistunut varmaa vastausta löytämään. 

Lyönnistä alkoivat kovat kähinät ja lopulta poliisi haki Ilveksen Hansonit pois ja poliisikuulustelut kutsuivat koko kolmikkoa. Ilves oli jo aiemmin päättänyt ettei kolmikolle tarjota sopimuksia, sillä "Pelaajat eivät ole liigatasoa".

Timo Peltomaa näki toisin jo aikanaan. "Kyllä siitä Odgersista näki heti, että pienellä harjoittelulla sille olisi saanut käsiä lisää ja sitä kautta hyvän voimahyökkääjän. Se oli kuitenkin sitä aikaa, että ei seurajohdoissa ollut sellaista näkemystä vaan pelaajat arvioitiin pitkälti luistelun ja mailatekniikan kautta", taustoittaa Tinke.


Poliisi kutsui kolmikon pikatahtia myös käräjäoikeuteen, jonne Timo Peltomaan vaimo Ulrika auttoi nämä pelaajat. Oikeus tuomitsi sakkoja ja maastakarkotuksen ainakin Colmanille ja samassa päättyi lyhyt, mutta muistorikas tarina Ilveksen Hansonin veljeksistä.


*** Edit1 : Lukuisista John Sullivaneista tämä hyökkääjä on kokonsa mukaan todennäköisesti oikea. Jos jollain on eriävää tietoa, niin laittakaa mailia vesa.suonsyrja@gmail.com
Edit2 : Mike Colman ei ollut Minnesota North Starsin organisaatiosta toisin kuin Sullivan ja Odgers, sekä peliin pukemattomat Andy Akervik ja Ryan Fox.
Edit3 : Jeff Odgersin käyttämä pelipaita, jonka peri Odgersin lähtöpassien jälkeen Jarkko Varvio
 Edit4 :Marko Rintasen kokoelmissa on aito Mike Colmanin pelipaita San Jose Sharksista,
jossa Colman pelasi 15 NHL-ottelua.
Edit5 : Jeff Odgers käytti Ilveksessä pelinumeroa #33 ja John Sullivan pelinumeroa #22. Mike Colmanin numero kiinnostaa, sen voi laittaa osoitteella vesa.suonsyrja@gmail.com jos se jollain on tiedossa!

Edit6 : Thomas Javebladista vielä... Jäveblad on kuuluisa Ruotsissa.. tosin siitä syystä, että hän kävi tuomarin päälle suuttuessaan maalituomiosta ja sai tästä 17 matsin pelikiellon tammikuussa 90 (toiseksi pisin SHL historiassa, pisin on Modon Jan-Axel Alavaaran 22 matsia, joka tuli  hänen lyötyä tuomaria 1998 välierissä ). 

Lopettamaan Javeblad joutui useiden aivotärähdysten (12 kpl) seurauksena  alle kolmekymppisenä. 

Kaudella 1991 Modon Ecke Holmberg ampui lujan laukauksen Jävebladista maskiin ja tämä menetti tajuntansa. Tämän jälkeen mies sai jatkuvan päänsäryn aina kun ponnisteli ja joukkueen lääkäri suositteli lopettamaan pelaamisen… 

Edit 7 : Mats Sundin ei tehnyt neljää maalia, vaan neljä tehopistettä (1+3), korjattu tekstiin. 

1 kommentti: