Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Minä - Lätkätoimittaja Osa 2

Osassa 1 pääsimme ensimmäisistä kirjoituksistani aina Helmikuulle 2011.
Tuohon samaan ajanjaksoon sisältyy yksi iso virstanpylväs, sillä silloin julkaistiin ensimmäiset kirjoittamani tekstit printtimediassa. Kyseessä oli Ilves-Sanomat 1/2011, johon kirjoitin kaksi haastattelua eli A-nuorten lahjakkaan pelimiehen Tomi Wileniuksen ja silloisen kolmosvalmentajan Pekka Kangasalustan haastattelut.

Ilves-Sanomat Helmikuu 2011
Isoimpana muutoksena siirtymisessä printtimediaan oli valokuvaajan liittyminen haastattelutilanteisiin. Silloinen Ilves.comin valokuvaaja Jouni Valkeeniemi rauhallisena persoonana ja hyvänä keskustelijana oli omiaan rauhoittamaan kuvattavia. Nämäkin molemmat haastattelut syntyivät Tullintorilla ja muistan, että Wileniuksella oli huomattavasti suurempi kiinnostus Jounin valokuvia kohtaan kuin Kangasalustalla, joka oli itse rauhallisuus myös haastateltavana. Hyvin sujuneen juttukeikan jälkeen olinkin Kangasalustan kanssa usein puhelinyhteydessä niin kauan kuin tämä toimi Ilveksessä.

Olen haastattelija tehnyt joitain virheitä, mutta nyt voinen paljastaa jo aika räikeän virheen, jolle olen asianomaisten kanssa nauranut jo pitkään. Ilves oli keväällä 2011 tiputtanut Hämeenlinnan Pallokerhon Villi-Kortti kierroksella ja edessä oli pudotuspelisarja JYPiä vastaan.

Menin Edun Herkkukeitaalle syömään yhdessä Toni Rajalan ja Joonas Raskin kanssa ja aikomukseni oli mennä ruokailun jälkeen tekemään haastattelua Tullintorille. Jätkät halusivat kuitenkin, että teemme jutun ruokailun lomassa ja teinkin jutun kirjoittamalla vastaukset suoraan puheesta ylös ruutuvihkoon.

Nuoret Ilvekset haastamaan ennakkosuosikkia@Ilves.com

Juttu ilmestyi ja myhäilin tyytyväisenä.Aina siihen asti, kunnes naurava Joonas Rask soitti. Juttu itsessään oli kuulemma ihan hyvä, mutta kaikki vastaukset olivat kirjattu niin, että Raskin vastaukset olivat Rajalan vastaukset ja toisinpäin....

Kausi 2011-2012 lähti käyntiin tutulla tavalla, jossa kävin useampaan kertaan toimistolla, jossa haastattelin ensimmäisellä kierroksella Urheilujohtaja Seppo Hiitelän ja silloisen päävalmentaja Juha Pajuojan.

Seppo Hiitelän haastattelu@Ilves.com
Juha Pajuojan haastattelu@Ilves.com

Tästä kaksikosta Pajuojahan on varsinainen verbaaliakrobaatti "Keräsen reidethän on sellaiset meidän ranteen paksuiset" , jonka kanssa jutellessa aika ei ikinä tullut pitkäksi. Seppo Hiitelä on vastaavasti ulospäin kohtuullisen vakavan oloinen mies, mutta itse nautin usein Sepon lausahduksista, joista ei särmää useinkaan puuttunut.

Toisella kierroksella haastattelin hallituksen puheenjohtajana toimineen Hannu Meskasen ja toimitusjohtaja Ville Raunion. Raunion tapasin ensimmäistä kertaa ja minulle jäi mielikuva ihmisestä, joka on hyvin tarkka siitä miten hänen vastauksensa julkaistaan. Hyvien tapojen mukaan kaikki jutut lähetetään yleensä ensin haastateltavalle ja julkaistaan vasta haastatellun luvalla, mutta käytäntö pakottaa joskus ohittamaan tämän vaiheen.

Ville Raunion haastattelu@Ilves.com
Hannu Meskasen haastattelu@Ilves.com

Vielä ennen kesätaukoa kävin tapaamassa ensimmäistä kertaa myöhemmin erittäin tutuksi tullutta A-nuorten vastuuvalmentajaksi valittua Sami Karppista ja tämän apuvalmentajaa Vesa Viitakoskea.
Ilveksen A-nuorissa puhaltavat uudet tuulet@Ilves.com 

Karppisen kanssa homma lähti heti hienosti käyntiin ja samalla tapaamisella sovimme, että seuran A-nuorten
uutisointia pitäisi saada kehitettyä jatkossa. Ensimmäinen askel tälle oli sopimus siitä, että jokaisessa kuussa valittaisiin kuukauden A-juniori, josta kirjoitettaisiin juttu Ilves.comiin. 

Kesä meni perinteiseen tapaan nopeasti omien harrastusten parissa ja uusi into kirjoittamiseen oli löytynyt, kun syyskuulla palasin kirjoitusvahvuuteen. Raimo Helminen oli valinnut haastateltavaksi työteliään ja nöyrän liigan mukaan nostetun nuorukaisen Miiko Hintzin, jonka tapasin Kalevassa sijaitsevassa kahvilassa. 

Ajattelin olevani kesäterässä, kun lähdin pois haastattelutilanteesta haastattelunauhurin näyttäessä kestoa 3:09 (normaalisti nauhaa syntyy vähintään 15minuuttia). Haastattelusta näkee, että tekstiä on tarvinut raapia vähän muualtakin kuin lyhytsanaisen nuorukaisen vastauksista.
Miiko Hintzin haastattelu@Ilves.com

Ja kun homma saatiin vauhtiin alkoi taas syntyä haastatteluita. Liettualaisen Daniel Bogdziulin haastattelu tehtiin Hakametsän jäähallin pihassa autossa istuen. Englannin kielellä tehty haastattelu karisti hieman ruostetta vuosien kielen käyttämättömyyden jälkeen ja lopulta haastattelu onnistui hyvinkin helposti. Jäähallilla fanikaupan mainoskuvauksia tekemässä ollut Jouni Valkeeniemi nappasi hyvän otoksen haastattelun jälkeen.
Daniel Bogdziulin haastattelu@Ilves.com
Bogdziul ja Ilves-maskotti
Englanninkielen kertaaminen jatkui vain viikkoa myöhemmin, kun tapasin Kai Kantolan Hervannan kauppakeskus Duossa. Jo silloin Kaitsu osasi ymmärrettävää Suomea, mutta väärinymmärrysten välttämiseksi haastattelu tehtiin Englannin kielellä. Nykyisinhän Kaitsun Suomen kieli on jo erinomaista.
Kai Kantolan haastattelu@Ilves.com

Seuraavaksi oli vuorossa vanha tuttu Toni Rajala, joka palasi Ilvekseen Edmontonin organisaatiosta. Olin niin innoissani Tonin paluusta, että sorruin tarjoamaan kahvit. Nuukana miehenä tuo harmittaa yhä.
Toni Rajalan haastattelu@Ilves.com

Marraskuun alussa haastattelin Ilveksen A-nuorten kapteeniksi nostetun Eero Savilahden ensimmäistä kertaa. Sami Karppinen oli valinnut tämän kuukauden junioriksi ja siitä lähtien olen seurannut Eeronkin uraa tavallista tarkemmalla silmällä.
Eero savilahden haastattelu@Ilves.com 

Marraskuussa 2011 ilmestyi taas Ilves-Sanomat, jonka levikki oli 162.000 kappaletta.
Ilves-Sanomat marraskuu 2011

Omalle osalleni osui Esko Roineen,Epe Heleniuksen ja Timo Hirsimäen haastattelut.

Esko Roineen tapasin TTT:n kahvilassa, jossa Roine päästeli juttujaan pilke silmäkulmassa isoon ääneen. Parhaiten on jäänyt mieleeni kun kesken haastattelun Roine hyppäsi tuoliltaan ja esitteli torjunta-asentojaan vuosiltaan Zoomin maalilla. Kun kysyin haluaako Roine tarkistaa jutun sanoi hän siihen, että "Minusta on kirjoitettu enemmän paskaa kuin monesta muusta yhteensä ettei ole enään niin tarkkaa mitä jutussa lukee".

Esko Roine Komisario Rautakalliona. Kuva, jota alkuun ehdotin jutun yhteyteen.
Epe Helenius on yksi kaupungin tunnetuimmista ihmisistä ja itsellänikin oli jonkinasteista kunnioituksensävyistä pelkoa, kun varasin audienssin tämän sihteerin kautta. Haastattelu tehtiin Epesin liiketiloissa keskellä Epen työhuonetta. Haastattelun aikana puhelin soi jatkuvasti, mutta Epe jätti vastaamatta kaikille muille paitsi vaimolleen, jolle kuulemma pitää herrasmiehenä aina vastata. Epestä jäi miellyttävä kuva ja olen muutaman kerran vaihtanut sanan pari IBC-klubilla tälläkin kaudella.

Joukon nimettömin haastateltava eli Timo Hirsimäki on Ilveksessä voittanut pelaajana kaksi mestaruutta vuosina 1966 ja 1972. Parhaiten hänet taidetaan muistaa kuitenkin Jukka Hirsimäen veljenä. Erittäin miellyttävän ihmisen kanssa oli suoranainen ilo keskustella ja haastattelun ulkopuolella hän kertoi muun muassa porilaisesta mentaliteetista, jota hänen veljensä oli kohdannut siirtyessään Ässien toimitusjohtajaksi. Kun Ässillä meni huonommin tuli tappouhkauksia ja olipa joku lyönyt kirveenkin Ässien toimiston oveen. Tällä hetkellä siellä kuulemma on vastaavasti pelkkää aurinkoa.

Yhden kiitellyimmistä jutuistani kirjoitin Kazakstaniin Barys Astanan juniorijoukkueeseensiirtyneistä Ville Kolppasesta ja aiemmin Ilveksen A-nuorissa pelanneesta Olli Henrikssonista marraskuun puolivälin paikkeilla. Oli itsellenikin mielenkiintoista kuulla, kuinka nykyaikanakin Venäjällä asustellaan harjoituskeskuksissa ja luistellaan kenttää ympäri traktorinrengas vyötärölle kiinnitettynä. Pitkälti koko juttu syntyi Henrikssonin facebook-tilin kautta, sillä yhteydenpito Kazakstaniin ei kaiken helpointa ole.
Kolpi ja Opa Idän ihmemaassa@Ilves.com

Marraskuun loppupuolella keräsin jälleen kysymyksiä Ilves.comin keskustelupalstan käyttäjiltä ja koostin niistä kysymykset, joiden kanssa marssin toimistolle. Toimistolla kysymyksiin vastasivat niin Seppo Hiitelä,Ville Raunio kuin Hannu Meskanenkin. Rutiininomaisesti tehty juttu onnistui kelvollisesti, mutta jo tässä vaiheessa kyseenalaistin näin tehdyn haastattelun mielekkyyden, sillä tuntien työstä ainoa palkka oli loputon sähköpostitulva ja aiheeton(kin) kritiikki keskustelupalstalla.
Ilveksen johto vastaili fanien kysymyksiin@Ilves.com

Aivan toisenlaisiin tunnelmiin pääsin onneksi pian tämän jälkeen, kun sain facebookin välityksellä kiinni Cory Murphyn. Lähetin hänelle kysymykset ja myöhemmin tein tarkennuksia facebookin välityksellä ja niiden pohjalta syntyi ainakin itselleni mielenkiintoinen juttu yhdestä parhaista pelaajista, joita olen saanut Ilves-paidassa seurata.
Cory Murphyn haastattelu@Ilves.com

Joulukuun 2 päivä vuonna 2011 Ilves järjesti Ilves.comin toimitukselle aition ottelun seuraamista varten. Oma kontaktiverkkoni on laajentunut koko ajan ja sen sain huomata, kun muun toimituksen luvalla päätin kysyä loukkantuneita pelaajia aitioomme seuraksi katsomaan peliä.

Teemu Kesä tulikin heti ottelun alusta ja saimmekin paljon arvokasta tietoa siitä, kuinka pelaajat itse ottelut näkevät. Ja kun alkuun päästiin oli meillä parhaimmillaan kaikki Ilveksen loukkantuneet pelaajat (Järventie,Toskala,Tuominen) sekä aitiokäytävältä bongattu Jyrki Lumme samaan aikaan jännittämässä ottelua aitiossamme. Itse ottelu sai arvoisensa lopun Toni Rajalan räjäyttäessä aitiomme ja Hakametsän huutoon tekemällä maalin jatkoajalla.

Vuoden 2012 ensimmäinen haastattelu tehtiin jälleen Tullintorilla, jonne siirryttiin Edun herkkukeitaan kautta. Ville Kolppanen oli tuolloin lomalla Kazakstanista ja erehdyin jälleen kerran. Menin samaan pöytään ja aloin jutella rennosti "Etkös ollutkin kotoisin Huittisista". Metsäänhän se meni, sillä Kolpi on syntynyt Vaasassa ja kaiken lisäksi tarkoitus oli haastatella Niko Peltolaa.
Lopulta oikea mies löytyi ja haastattelukin saatiin tehtyä :
Niko Peltolan haastattelu@Ilves.com

Cory Murphyn haastattelun jälkeen olin soittanut Raimo Helmiselle ja pyytänyt Peter Larssonin yhteystiedot. Pitkien taukojen sävyttämänä vaihdoimme sähköpostia ja kerran soitinkin Peterille.
Koko jutun ehdoton helmi on sähköpostissani tallessa. "He was god all over the ice", en edellenkään usko että kyseessä olisi kirjoitusvirhe.
Peter Larssonin haastattelu@Ilves.com

19.1.2012 Sain yhdessä veljeni kanssa Ilves-Tappara ottelussa onnittelut mediakuutiolla 35-vuoden iän saavuttamisesta. Luonnollisesti itse en päässyt paikalle, mutta tietenkin olen kiitollinen tästä eleestä.
Vasemmalla Mika Suonsyrjä ja oikealla Vesa Suonsyrjä
Tähän päättyy osa 2. Seuraava osa alkaa ensimmäisellä yrityksellä videohaastattelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti